29 Ağustos 2016 Pazartesi

Kuş Gölü ve Görsel Öyküleri (Mustafa Özcan, 29 Ağustos 2016)


Kuş Gölü ve Görsel Öyküleri

Konumuz fotoğfaf sanatçısı Münip Bayraktar tarafından Bandırma Kuş Gölü’ne göç ile gelen kuşların fotoğraflarının Kuş Gölü Öyküleri adıyla Bandırma Belediyesi’nce 2016 Mayısı‘nda bastırılarak sanatseverlerin hizmetine sunulmuş kitap (*) ile Kuşcenneti Milli Parkı’nın (**) tanıtımı bu yazının amacıdır.
Antik Dünya’da Daskylitis Limne olarak bilinen Göl’deki Kuşcenneti’nin adı ile bağlantılı olarak Bandırma’da yapılmakta olan Uluslararası Festival’in 27’ncisi münasebeti ile Belediyece bastırılan söz konusu yapıt, çoğu isimlendirilmiş 190 civarında fotoğraf ve sürrealize edilmiş fotoğrafik görüntü’den derlenmiş bir koleksiyon kataloğudur. 
Koleksiyonun sahibi M. Bayraktar esasen meslekten diş hekimidir. 1948 yılında Karacabey’de bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Fotoğraf sanatı ile meşgul olmaya başlaması 1989 yılına rastlar. Yaptığı çalışmalar ile kendisinden övgüyle söz ettiren sanatçı 1995 yılında kurulan fotoğraf sanatı derneği, BANFAD’ın da kurucuları arasında yer almaktadır.
Öte yandan, bir doğa harikası olarak daha 2500 yıl önce Pers İmparatorluğu’nun Küçük Asya Satraplığı’nın Merkezi olan Daskylion kenti ile Göl’ün Kuzeydoğu kıyısı arasında o zamanlar Paradeisos diye anılan Kuşcenneti arazi ile Göl‘ün Kocaçay deltası’nda toplam olarak 266 kuş türünün konakladığı bu sulak alan eşsiz bir faunal mikro-ekosistemdir. 
Bu hali ile bir dünya mirası olan Kuşcenneti, Ülkemize Atatürk’ün daveti ile Alman akademisyenler topluluğu kapsamında 1937’de İstanbul Üniversitesi’ne gelen Prof. Dr. Curt Cosswig (1903-1982) tarafından keşfedilip 1959’da Kuşcenneti Milli Parkı adı ile tescillendikten sonra yeniden tanınmıştır. 
Türkiye’deki akademik zooloji’nin kurucusu olarak bilinen Cosswig uzun yıllar hizmet verdiği Ülkemizdeki akademik yaşamının ardından emekliliğini geçirmekte olduğu Hamburg’ta vefatı sonrası vasiyeti üzerine İstanbul Aşiyan mezarlığına gömülmüştür (***).
Mustafa Özcan (29 Ağustos 2016)
________________
(*) Bayraktar, Münip, Kuş Gölü Öyküleri, Bandırma Belediyesi Yayınları, Mayıs 2016.
(***) https://tr.wikipedia.org/wiki/Curt_Kosswig



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder